БЕЗ НАУКЕ НЕМА РАЗВОЈА СРБИЈЕ
30.03.2012

У холу Електронског факултета у Нишу отворен је Фестивал науке "Наук није баук". Организатор и оснивач ове јединствене манифестације, која се ове године организује по четврти пут, под слоганом „(Све)т је у науци“, са 500 учесника из целе Србије и 47 поставки из различитих научних области, је гимназија "Светозар Марковић" У Нишу. Министар просвете и науке проф.др Жарко Обрадовић рекао је на отварању фестивала "Наук није баук"  да без науке нема развоја Србије и да треба подићи квалитет образовног и научног система на виши ниво. "Људски потенцијал којим Србија располаже оно највредније, а наши ученици су у последње четири године освојили више од 400 медаља на разним међународним такмичењима", рекао је Обрадовић. Министарство заједно са градом ради на пројекту отварања научно-технолошког парка у Нишу и на завршетку станова за младе научнике, а очекује се и наставак изградње студентског дома, истакао је министар.

По речима проф.др Игора Новаковића, председника Градске општине Палилула, гимназија „Светозар Марковић на најбољи начин промовише повезивање младих научника широм света и укључење Србије у светске академске токове које ће омогућити очување националног интелектуалног потенцијала међу младима. Резултат те активности је и повезивање општине Палилула са француском општином Дулен, које ћемо озваничнити потписивањем Споразума о сарадњи.

Овој свечаности отварања Фестивала присуствовали су челници Града Ниша, представници нишких општина, представници институција које се баве науком, образовањем и културом.

Фестивал науке "Наук није баук" траје два дана, а један од пратећих садржаја ове манифестације је и изложбена поставка у  Европском кутку.